Trenčiansky kraj je stále bez rozpočtu, predseda ho vetoval

14.07.2013 Trenčín

Trenčín 14. júla (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) stále nemá platný rozpočet na tento rok. Poslanci ho síce na svojom riadnom júnovom zasadnutí na štvrtýkrát schválili, predseda TSK Pavol Sedláček však pozastavil výkon uznesenia o rozpočte. Podľa neho je v rozpore so zákonom a pre je kraj nevýhodný. Informoval o tom na webovej stránke TSK.

"V zmysle zákona o samospráve vyšších územných celkov pozastavujem výkon uznesenia Zastupiteľstva TSK 572/2013, nakoľko sa domnievam, že je v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a pre Trenčiansky samosprávny kraj je nevýhodné," zdôvodnil pozastavenie uznesenia Sedláček.

Podľa predsedu poslaneckého klubu Smer-SD, ĽS HZDS Karola Janasa chcú poslanci počkať na podrobnejšie písomné zdôvodnenie pozastavenia výkonu uznesenia zo strany predsedu TSK. "Viacerí poslanci sú presvedčení, že vedeniu TSK sa rôznymi obštrukciami darí sabotovať úsilie poslancov všetkých politických strán o prijatie transparentnejšieho, konsolidačného a najmä na reálnych rozpočtových východiskách založeného rozpočtu. Ak aj bude na najbližšom zastupiteľstve potvrdené uznesenie, TSK mohol viac ako pol roka čerpať zdroje bez akejkoľvek kontroly poslaneckého zboru, ktorý od samého začiatku deklaroval ochotu prijať transparentnejší rozpočet," uviedol pre TASR Janas.

Ako dodal, počas schvaľovania upravili poslanci len niektoré podľa nich nadhodnotené položky na úroveň roku 2012, čím by sa šetrili prostriedky TSK a napĺňalo sa memorandum podpísané s vládou. "Problém môže byť len s plnením zmlúv a prípadných záväzkov, ktoré mohli vzniknúť bez informovania poslancov," uzavrel Janas.

Prvýkrát mali poslanci rokovať o rozpočte 19. decembra 2012. Vtedy ho stiahli z rokovania na návrh Janasa. Rozpočet podľa neho nebol dobre vybilancovaný, nadhodnotené boli bežné príjmy a poslancom sa nezdala ani suma 4,7 milióna eur z predaja majetku, ktorý nebol špecifikovaný. Druhýkrát neschválili rozpočet 28. januára tohto roka. Posledný pokus o schválenie rozpočtu zlyhal 30. mája, keď poslanci neschválili program mimoriadneho zasadnutia zvolaného práve pre rozpočet. Materiál, ktorý vtedy predložil Úrad TSK, označili niektorí poslanci za neúctu k nim a celý proces predkladania návrhu rozpočtu za frašku zo strany úradu. Vyrovnaný rozpočet poslanci napokon schválili 24. júna aj s niekoľkými pozmeňovacími návrhmi.
 

Vyberte región